onsdag 1 juni 2011

Rasistiska sanningar (inlägget som försvann är tillbaka :-)

På väg till Soweto lyssnade jag som vanligt på min favorit kanal 702 Radio Talk. Denna gång diskuterade de det kommande valet. Under de två senaste veckorna, har de sänt live från möten i Soweto där de har samlat representanter för de olika partierna samt deras anhängare. Alla representanter har fått två minuter var att föra fram sitt partis åsikter samt viktiga valfrågor. Jag har följt dessa samtal och varit fascinerad över hur härligt det låter. Det är mycket buller och oväsen men framför allt mycket sång. Så fort någon partirepresentant får ordet så börjar de andra partiernas anhängare att sjunga och dansa. Redhi (som var animatör) fick tysta ner publiken både en och två gånger så att alla representanter kunde få sin två minuter. Stämningen var härlig och mycket skratt men också bu-rop...precis som det ska vara.



Idag mitt under sändningstid så ringer det in en äldre man och refererar till dessa möten och säger att det bara bevisar ytterligare att svarta människor inte är civiliserade och att de inte kan föra en debatt. Så fort de tycker annorlunda börjar de hoppa upp och ner föra oväsen och sjunga. Jag satt mållös och väntade på Redhis dräpande kommentar och den kom vill jag lova. Hon sågade mannen vid fotknölarna och sedan frågade hon honom om han någonsin sett det engelska parlamentet? Därefter informerade hon snällt mannen att det inte bara var svarta människor på dessa möten utan även vita och färgade och sade att han var trångsynt och borde skämmas över det han precis hade sagt.



Därefter blossade debatten upp ytterligare. Det kom in mail och sms som förkastade vad mannen sade men det kom också in kommentarer från personer som höll med honom.



Det var inte länge sedan som apartheid avskaffades och många väldigt rasistiska åsikter lever självklart kvar än idag. För många av dessa människor så är det inte rasistiska åsikter utan ”sanningar”. Ett exempel som jag hört är att svarta människor har sämre syn för att de som små sitter fastknutna på ryggen på sina mammor och inte kan utveckla synen som den ska. Ett annat är att svarta människor som växer upp i town ship är mindre smarta för att det är vetenskapligt bevisat att barn behöver lugn och ro och i town ship så är det konstant oväsen och buller.



Det intressanta med mannen som ringde in är att han inte kan förstå de kulturella skillnaderna och framför allt inte acceptera dem. I den svarta kulturen så är sång och dans något naturligt och detta kommer alltid fram under bröllop, begravningar men även andra evenemang som t.ex. politiska debatter. Han drog slutsatsen att alla svarta människor är mindre civiliserade/intelligenta för att de inte kan föra en politisk debatt utan att sjunga, dansa och hoppa upp och ner (som han uttryckte sig). Han hade ingen som helst vilja, intresse eller nyfikenhet att förstå varför...för honom var detta en sanning. Något han kanske hört sedan barnsben och nu kände att han faktiskt hade bevis för.



Detta är något som jag tror att Sydafrika kommer att tampas med ett bra tag framåt. Visst är det ett enastående land med framför allt enastående människor som har lyckats ta sig ur apartheidregimen utan blodbad och tragedier. Ett folk som består av så många olika nationaliteter (11 officiella språk) och som faktiskt lyckas leva tillsammans. De rasistiska idéer som fortfarande finns kvar kommer så småningom/förhoppningsvis att dö ut...att nästa generation sydafrikaner är kloka nog att förkasta dessa "sanningar" och istället intresserar sig för andra kulturer och fokusera på hur detta fantastiska land ska utvecklas och lyckas. Med rätt ledare är jag övertygad om att det är möjligt!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar